Contact

Blog

WM of EWM? Kiezen tussen maatwerk of standaardoplossing

WM of EWM? Kiezen tussen maatwerk of standaardoplossing 07 Apr 2020

Veel logistieke bedrijven gebruiken al jarenlang SAP Warehouse Management als systeem. SAP WM is een beproefde oplossing voor warehousing. Bij SAP WM is de sky echter niet de limit. Het systeem kent ook zijn beperkingen. Bijvoorbeeld als 3PL-bedrijven te maken krijgen met complexere processen of als zij een klantenportefeuille hebben met specifieke wensen. De afkorting 3PL staat voor Third Party Logistics. Een 3PL-bedrijf is een derde partij die in de supply chain de logistiek voor zijn rekening neemt.

Beperkingen omzeilen

Gelukkig hebben veel 3PL-bedrijven goede SAP-consultants in dienst die al jaren binnen de organisatie werkzaam zijn. Deze consultants beschikken bovendien over de benodigde technische kennis om SAP WM op maat in te richten en zo de beperkingen van het systeem te omzeilen. Deze inrichting brengt risico’s met zich mee. De kans bestaat dat het SAP WM-systeem binnen de kortste keren voor een groot deel uit maatwerk bestaat.

Problemen oplossen

Zolang deze ervaren consultants in dienst blijven, levert het maatwerk geen problemen op. Stappen ze over naar een ander bedrijf, dan verschijnen er wolken voor de zon. Nieuwe consultants hebben de technische kennis vaak niet paraat. Vaak ontbreekt ook de beschikbare documentatie. Als er een kink in de kabel ontstaat, lukt het de nieuwe consultants niet om het probleem op te lossen. Of ze zijn lang bezig om de bron van het probleem te achterhalen. 3PL-bedrijven zitten hier uiteraard niet op te wachten. Problemen oplossen is kostbaar en tijdrovend. De beschikbare krappe budgetten zijn hier vaak niet op afgestemd.

Maatwerk in standaarduitrusting

Is het noodzakelijk om de technische kennis en ervaring van consultants in te zetten om de beperkingen van een SAP WM-systeem te omzeilen. Het antwoord luidt: ‘Nee’. De op maat gesneden oplossingen in het SAP WM-systeem behoren tot de standaarduitrusting van SAP Extended Warehouse Management (SAP EWM). De Process-oriented storage control is een mooi voorbeeld van zo’n oplossing. De consultants bootsen deze functionaliteit na, terwijl deze oplossing standaard in SAP EWM zit.

Verschil SAP WM en SAP EWM

Complexe warehouses bevatten vaak een inslag- of uitslagproces dat uit meerdere stappen bestaat. Vanaf de beginlocatie doorloopt een product diverse stappen en locaties om uiteindelijk op de eindbestemming in het warehouse terecht te komen. Met andere woorden: het product wordt dus niet direct naar de uiteindelijke bestemming verplaatst. In SAP EWM is het mogelijk om deze stappen per product of per producttype te definiëren. Hiervoor gebruikt u de Process-oriented storage control. SAP WM beschikt niet over deze standaard functionaliteit. Wilt u gebruikmaken van deze oplossing, dan heeft u maatwerk nodig.

Standaard of maatwerk?

Wat is nu het voordeel van het gebruik van standaard SAP-oplossingen boven maatwerk? Allereerst beperkt een standaardoplossing het risico op problemen. Zo loopt u niet alleen minder snel tegen knelpunten aan. Ook bent u minder tijd kwijt om de bron van een knelpunt te achterhalen. Als een consultant uw bedrijf verlaat, treedt zijn opvolger gemakkelijker in zijn voetsporen als hij beschikt over de juiste kennis van SAP EWM. Maatwerk brengt tot slot nog een risico met zich mee. Als er nieuwe updates beschikbaar komen, zorgt maatwerk vaak voor problemen.

Overstappen naar SAP EWM?

Het team van INSynQ Warehousing heeft kennis van zowel SAP WM als SAP EWM in huis. Alle teamleden zijn EWM-gecertificeerd en beschikken over veel praktijkervaring. SAP WM blijft een prima oplossing als de processen in uw warehouse niet al te complex zijn. Neemt deze complexiteit toe, dan is de tijd wellicht rijp om over te stappen naar SAP EWM. Overweegt u deze overstap of wilt u graag meer tekst en uitleg over de meerwaarde voor uw warehouse?

Meer weten over WM of EWM? Kiezen tussen maatwerk of standaardoplossing voor uw organisatie kunnen betekenen? Bel ons op 040-800 1500 of vul het onderstaande formulier in.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

INSynQ, Aangenaam verrassend!
Ons team wil samen met de klant bouwen aan de toekomst. Door onze unieke aanpak voor innovaties zijn we in staat om toekomstgerichte diensten te leveren op het snijvlak van mensen, bedrijfsprocessen en SAP.

Samenwerkingen