WM of EWM? Kiezen tussen maatwerk of standaardoplossing
top-border

Nieuwe tijden binnen de sociale werkvoorziening

De eerste mens op de maan

In 1960 won John Fitzgerald Kennedy de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Een van de pijlers onder zijn verkiezing was de belofte aan het Amerikaanse volk dat Amerika in dat zelfde decennium als eerste natie voet op de maan zouden zetten. De Russen hadden immers al als eerste Yuri Gagarin in de ruimte gebracht, wat in de tijd van de koude oorlog als een zware nederlaag ervaren werd. Het gevolg van deze uitspraak was dat er in de jaren na zijn verkiezing zelfs naar huidige tijdsbegrippen astronomische bedragen geïnvesteerd werden om de eerste man op de maan te zetten. Het is eigenlijk nauwelijks meer voor onze generatie voor te stellen wat dat betekende. De boordcomputer die het mogelijk maakte om na een reis van bijna 400.000 kilometer de capsule te laten landen op de maan, was minder krachtig dan een rekenmachine. Maar ook de fysieke condities waren volledig onbekend. Wat betekende gewichtloosheid? Wat doet luchtledigheid met de mens?

Omega Speedmaster

Niets kon aan het toeval worden overgelaten. Ook niet het horloge dat de astronauten om hun pols zouden dragen. De NASA heeft een medewerker op pad gestuurd om een aantal horloges voor vooraanstaande fabrikanten te kopen welke aan zware testen zouden worden onderworpen. Zo moest het uurwerk mechanisch zijn, maar niet automatisch. Door het ontbreken van de zwaartekracht zou het zichzelf namelijk niet opwinden. Ook mocht het ‘glas’ niet van glas zijn vanwege de kans op versplintering, maar van kunststof. Maar ondanks alles wat er in, op of aan zat, moest het horloge op een eenduidige wijze in een oogopslag afleesbaar zijn. En dat is precies wat de essentie van techniek moet zijn.

Complexiteit versus Onderscheidend Vermogen

De techniek om ons heen wordt meer en meer complex. De meeste eenvoudige mobiele telefoon die er vandaag te koop is, is vele malen krachtiger dan de boordcomputer van de Apollo. Techniek geeft ons mogelijkheden die voorheen onmogelijk waren en die de wereld om ons heen veranderen. Hoeveel bedrijven hebben hun ogen gesloten voor online shopping en kunnen nu de deuren sluiten? Maar de acceptatie en welslagen van al die techniek is direct gekoppeld aan hoe gemakkelijk het is voor de gebruiker om de techniek in te zetten voor zijn doelen. Vergelijk het met een ijsberg, waarbij het grootste deel (complexiteit) onder water zit, maar slechts het topje zichtbaar is (onderscheidend vermogen). Is het dan geen tijd dat we complexiteit aan de achterkant laten bij de partijen die daar goed in zijn en uw ICT budget inzetten om onderscheidend vermogen, eenvoud en gebruikersvriendelijkheid te creëren? Zodat u zich kunt focussen op het bieden van passende arbeid aan meer mensen?

De afloop

Hoe het met dat horloge is afgelopen? Buzz Aldrin zette in 1969 voet op de maan met om zijn pols een Omega Speedmaster. Neil Armstrong stond eerder op de maan, maar liet zijn horloge in de Lunar Module achter omdat de boordklok kapot was. De Omega Speedmaster is tot op de dag van vandaag het eerste en enige horloge dat op de maan gedragen is. Het model is  tot op de dag van vandaag ongewijzigd te koop.

bottom-border