top-border

Woningcorporaties besparen geld met budgetteren

Dit zou zo maar eens de kop kunnen zijn van een artikel in het Financieel Dagblad in 2017. En waarom is dit opzienbarend nieuws?

Negatieve recente historie

De afgelopen jaren is er negatieve publiciteit geweest over de woningcorporaties in Nederland. Dit heeft onder andere geleid tot verscherpt toezicht van de regering en drastische bestuursmaatregelen en financiële maatregelen. Dat is erg jammer, want het overgrote deel van de bijna 400 corporaties doet ongelooflijk veel goed werk. Zij beheren 2,5 miljoen verhuur eenheden voor een grote groep mensen die met veel plezier in deze huizen wonen.

Tekorten in budgetten en financiële issues

Bovenstaande maatregelen hebben ertoe geleid dat de woningcorporaties efficiënter moeten gaan werken, schulden terug moeten betalen en dus met minder geld hun begroting sluitend dienen te krijgen. Daarbij is het ontslaan van mensen geen oplossing, want daarmee wordt het intellectuele kapitaal van een corporatie weggegooid. Wat wel kan helpen is om te kijken naar processen, systemen en ICT en hiermee te budgetteren.

Efficiency verbetering in ICT kan helpen

ICT wordt al 25 jaar geroemd als hét middel om goedkoper en slimmer te kunnen werken, maar is dat nu echt in de praktijk bewezen? Iedereen kent de verhalen van loodzware en altijd budget overschrijdende projecten en systemen die uiteindelijk niet doen wat is beloofd of gedacht. Echter, met de komst van oplossingen van softwareleveranciers die weinig maatwerk behoeven is er een nieuwe periode aangebroken. Die van de SaaS (Software as a Service) oplossingen, welke met name gericht zijn op middelgrote organisaties. Vrijwel alle standaard functionaliteiten worden hierin aangeboden voor een lage abonnementsprijs. Dit is vergelijkbaar met een internetaansluiting thuis!

Bijkomend voordeel is dat de service op een externe locatie worden gehost en heel veel standaard processen en diensten aanbiedt.

Ook zijn de implementatietijden kort en dus de totale kosten veel lager. Budgetteren is hiermee dus een feit. SAP Business ByDesign biedt veel mogelijkheden voor het managen van budgetten en year-to-date kosten, waarmee er beter op kritieke prestatie-indicatoren kan worden gestuurd.

Het ei van Columbus heruitgevonden

Natuurlijk is SAP Business ByDesign alleen geen wondermiddel voor beter budgetteren, maar het geeft wel snel en helder inzicht in de huidige status van investeringen en bestedingen ten opzichte van het budget. SAP heeft een aantal jaren geleden zwaar ingezet op SAP Business ByDesign, gericht op standaard processen en een vaste abonnementsprijs per gebruiker. Voor woningcorporaties de kans om de komende jaren kosten te verlagen en te beheersen én een zeer positieve headline in het Financieel Dagblad te verwezenlijken!

bottom-border